Pravidla soutěže

PRAVIDLA SOUTĚŽE VE VAŘENÍ KOTLÍKOVÉHO GULÁŠE - JEVÍČKO 2024

- Maximální velikost týmu je 10 členů, minimální 2 členi.

- Podmínkou soutěže je uvařit guláš v kotlíku na otevřeném ohništi (zakázána jsou závětří v jakékoli podobě)

- Čas na uvaření je max. 5 hodin

- Vaří se cca 25l guláše - dle měrky, kterou dostane každý tým

- Vaří se hovězí guláš, je zakázáno do guláše přidávat jiné maso než od pořadatele (např. zvěřinu, vepřové,...). Výjimku tvoří uzeniny a tepelně opracované masné výrobky. V případě nejasností rozhodne pořadatel.

- Povolen je vlastní vývar.

- Příjezd týmů na místo je od 9:30hod. - 10.00hod.

- Zapálení ohňů pod kotlíky v 11.00hod. (po zahájení). Do té doby si týmy mohou chystat dřevo a cibuli, kterou dostanou předem. Maso bude rozděleno až po 11.00hod.

- Nejpozději v 16.00hod. musí mít týmy dovařeno.

Pořadatel pro každý tým zajistí:

- kotlík o velikosti 30l, pokličku, trojnožku a dřevo na topení (týmy si mohou donést i vlastní)

- 9-11kg hovězí kližky z mladého býka , cibuli, pitnou vodu, chléb

- zázemí pro vaření (stůl, lavice, případně stan)

Kotlík bude předán týmu za zálohu 200 Kč, která bude vrácena po skončení soutěže oproti čistému a kompletnímu kotlíku (kotlík, poklice). Prostředky na mytí zajistí pořadatel.

Každé družstvo si zajistí:

- ostatní suroviny na guláš, koření, uzeniny,... (cibule a maso pouze od pořadatele)

- nástroje a pomůcky dle vlastního uvážení (nože, vařečky, krájecí prkénka nebo vál, rukavice a jiné kuchyňské vybavení)

- stylové oblečení dle vlastního uvážení (bude samostatně hodnoceno)

Soutěží se v těchto kategoriích:

Nejlepší kotlíkový guláš - cena odborné poroty

- hodnotí se vzhled, vůně, tuhost masa a chuť - hodnocení je striktně anonymní, aby porota nevěděla čí guláš hodnotí viz. níže*

- oceněno bude pouze první jedno místo

Nejlepší kotlíkový guláš - cena diváků

- oceněna budou první 3 místa

- hodnotí diváci prostřednictvím hlasovacích lístků

- DOPORUČUJEME vydávat divákům jen velmi malé (degustační) porce guláše - jeden kousek masa a trochu šťávy - oslovíte tak více diváků a velké porce chce málokdo, guláše pak povětšinou končí v koších.

Nejlepší týmový oděv - hodnotí porota

- oceněno bude první místo

Mezisoutěže:

krájení masa na přesnou gramáž, pití piva na čas, žonglování s cibulí,....

*Hodnocení porotou:

Po dovaření guláše vyhledá někdo z vašeho týmu "spojku" (námi jmenovaná osoba ve výstražné vestě), které předáte 3 porce guláše pro odbornou porotu. Spojka porotě předá guláš, aniž by jí sdělila z jakého týmu ho nese. Porota tak neví, čí guláš hodnotí, ale vzorky čísluje. Spojka má poznačeno v jakém pořadí guláše nosila a podle toho je možné nakonec rozklíčovat, komu patřil který guláš. Porota zná výsledky svého hodnocení až z vyhlášení.

Hodnocení diváky (hlasovací lístky):

Diváci odevzdávají hlasovací lístky se třemi čísly nejlepších gulášů. Nezapočítávají se lístky s méně než třemi čísly nebo se stejnými čísly.

Soutěžíme pro zábavu! PRAVIDLA BUDOU V PRŮBĚHU SOUTĚŽE UPŘESŇOVÁNA DLE POTŘEBY.

Vytvořte si webové stránky zdarma!